Prima pagina

Schimbati anotimpul

Structura


Biserica Manastirii Nechit este asezata in partea dinspre apus a satului, la o departare de 800 de metri, intr-o poiana din masivul paduros.
In mijlocul acestei privelisti se inalta biserica manastirii. Este o constructie din piatra si caramida pe fundatie de beton, in forma de cruce, compartimentata in naos, pronaos si pridvor inchis. Are doua turle, una deschisa pe naos, octogonal in exterior, cu 8 ferestre mari, terminate in arc, si alta in fata, patrata, care a slujit drept clopotnita (pana s-a zidit o clopotnita in incinta). Este lunga de 34 de metri, inaltimea zidurilor este de 10 metri, iar latimea in zona absidelor din noaos este de 12 metri.

Turnul central are 30 de metri inaltime, cel frontal are 28 de metri, iar celelalte 5 semiturnuri au, fiecare, cate 14 metri.
Catapeteasma este din stejar si este scluptat cu un deosebit simt al proportiilor si al formelor specifice. Naosul este luminat de doua ferestre si se delimiteaza de pronaos prin doi stalpi mari marginali, care sustin arcada boltei.

Pronaosul este spatios; luminat de cate o fereastra la sud si la nord, aspect care sporeste luminozitatea interioara a intregii constructii.
Din pridvor in poronaos se intra printr-o deschidere cat o usa facuta in zidul despartitor, iar in pridvor se intra din tinda printr-o usa sculptata pe ambele fete. Este pictat si luminat de cate o fereastra pe zidul din sud si cel din nord. Inainte de pridvor exista o tinda in care se intra prin partea de vest pe o usa de lemn sculptată pe ambele fete cu Sfintii Mucenici Zenovie si Zenovia sora sa.. Tinda este pictata si are pardoseala de beton. Pardoseala in biserica este din marmura alba, intr-un frumos mozaic. La etaj, in biserica este construit un foarte frumos paraclis pictat. Mobilierul din biserica este din stejar sculptat.

Pictura a fost lucrata in fresca intre anii 1979-1982, in stil neobizantin, de sora Viorica Cretu si pictura din prelungirea bisericii a fost realizata de Mihai Chiuaru in perioada 1992-1993.

Fatada este tencuita cu ciment alb si praf de piatra. Are un brau median cu profiluri deasupra si dedesubt, iar mai sus de brau, de jur imprejur, sunt firide pictate, bogat ormamentate cu profiluri. Este strajuita de 10 stalpi de rezistenta.
Acoperisul bisericii este din tabla, asezata in solzi.

Constructia bisericii s-a terminat in decembrie 1977. Lucrarile de santier s-au desfasurat sub directa supraveghere a ctitorului staret Zenovie Ghidescu, fidel continuator al bunilor si strabunilor sai, Ioan Ghidescu si Gheorghe Barjoveanu.


Clopotnita s-a construit la poarta de intrare in incinta, din zid, cu gang de intrare; inaltimea este de 51 de metri, fiind cea mai inalta clopotnita din zona. Turla principala este incadrata de patru turnulete o face zvelta si implineste silueta intregii constructii. Aceasta clopotnita are incorporat Paraclisul cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena. Pictura a fost realizata de Cristian Surugiu, in fresca. Catapeteasma este scluptata in lemn de stejar de preotul Alexandru Argatu din Boroaia, judetul Suceava. In clopotnita sunt in curs de amenajare, prin grija si  stradania Arhimandritului Zenovie Grigore, o biblioteca si doua sali alaturate destinate studiului si lecturii pentru credinciosii care trec pragul manastirii.

Dintre cladirile din jurul bisericii, cea de la sud, din marginea incintei, impresioneaza prin marire si prin executie arhitectonica. Este o constructie din lemn, avand trei etaje cu cerdac la etajul I, sustinut pe stalpi de lemn. Casa Cuviosul Zenovie Ghidescu a fost construita din ratiuni practice, pentru a adaposti pelerinii si credinciosii care vin la Sfanta Manastire Nechit pentru inchinaciune si induhovnicire. Mentionam ca in incinta manastirii mai sunt alte patru cladiri, intre care chilii pentru monahi si pentru inchinatori, dar si pentru destinatie administrativ-gospodareasca. Toate cele cinci cladiri mentionate sunt in stare buna, unele dintre ele fiind reparate sau renovate in ultimii ani.

In partea de nord a bisericii se afla in constructie o cladire cu 4 nivele din beton, acoperita cu tabla de culoare rosie, care va adaposti o sala de mese, o sala de conferinte, chilii pentru personalul permanent al manastirii si incaperi cu destinatie administrativ-gospodareasca, Centrul Social - Cultural Sfântul Cuvios Nechita Sihastrul.

De asemenea, cladirea va include si spatii de cazare pentru pelerini. Si aceasta cladire a fost construita tot din ratiuni pragmatice, deoarece, numarul credinciosilor care vin la Manastirea Nechit este in continua crestere.

Altă clădire de o importanță deosebită este Altarul de Vară Sfântul Spiridon amplasat în sud - estul Centrului Social Cultural, piatra de temelie a acestui altar a fost pusa de către IPS Nestor Mitropolitul Olteniei pe 11 octombrie 1997 spre pomenirea sa, deoarece Înaltpreasfinția Sa și-a început viața monahală ca frate aici, la Mănăstirea Nechit. Altarul cu hramul Sfântu Spiridon al Trimitundei a fost sfințit de ziua Sfântului Spiridon pe 12 decembrie 2011 de către Înalpreasfințitu Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi, călugări și de mir.

O altă clădire, de data aceasta situată in nord- vestul așezământului monahal de la Nechit sunt Colibele Sfinților Cuvioși Alexie omul lui Dumnezeu, Pavel Tebeul și Ioan Colibașul; acestea împreună cu Centrul Social - Cultural Sfântul Cuvios Nechita Sihastrul așteaptă să fie sfințite și date spre folosință.